Pagina's

woensdag 19 februari 2014

10 dingen die je na Sochi 2014 niet meer vergeet



1. Rusland blijft een beetje een 'eng' land. Zou die ene man die verantwoordelijk was voor de niet-open-gaande ring nu dood zijn of niet? Uit welke onbekende hoek van Rusland komen die duizenden dansers en danseressen? En is die ene man die net even uit de maat ging terwijl hij danste ook gestraft? Speculaties all over the internet, maar niemand weet hoe het echt zit. Mysterieus.

2. Nederland doet het góed! Oké. Alleen met schaatsen. 'En met het shorttracken!' riep een enthousiaste commentator op tv. Maar lieve mensen, laten we eerlijk zijn. Dat is ook schaatsen. Ze gaan bij het shorttracken weliswaar wat meer onderuit. En Sven en Ireen doen hier inderdaad niet aan mee. Maar als je schaatsen aan heb, dan schaats je. Punt.

3. De Verenigde Staten kunnen flink mopperen. Op ons, dat kleine landje dat de VS onderuit schoffelt. Op hun nieuwe pakken, want die werken niet goed. Op hun oude pakken, want die werken ook niet goed. Daarom waren ze ook aan nieuwe pakken begonnen. Kortom, de VS zit met een gezicht op onweer naar de Spelen te kijken. Momenteel is the American Dream een schaatspodium zonder oranje outfits.

4. Weten jullie trouwens dat wij Nederlanders ons in de winter niet per auto, niet per fiets, maar met schaatsen vervoeren? Ja joh! En als het ijs niet dik genoeg is, spuiten we met vriesweer de wegen wel nat. Want schaatsen zullen we! 
Ja, ik wist het ook niet, maar de Amerikanen zeggen het. En wie ben ik dan, hè. 

5. Sven heeft goed gewisseld!

6. Maar onze Sven is wel van zijn 10-kilometertroon gestoten. Door Jorrit. Jorrit had namelijk geen last van zijn rug en kon toen per ongeluk opeens heel hard schaatsen. Dat vond Sven niet zo leuk. Sven stopt zijn zilveren medaille in een la. Nederland wordt verscheurd tussen medelijden met hem en frustratie omdat hij chagrijnig staat te doen tijdens de huldiging. The choice is yours. Ik weet alleen: Als ik zilver won op Olympische spelen, dan gaf ik een feest in Groningen waar ze in Maastricht nog van konden meegenieten. 

7. Jorrit Bergsma is de nieuwe koning van de 10 kilometer. Friezer dan deze man vind je ze volgens mij niet. De andere elf provincies in Nederland hebben zijn enthousiaste commentaar na zijn winnende race vast niet verstaan. Kan ik trouwens, als oorspronkelijke Fries, wel even aan jullie uitleggen: Hij was blij. Heel blij. En terecht; hij heeft het hartstikke goed gedaan.

8. Ireen Wust is een held. Op vele fronten. Ze heeft de wereld enthousiast laten weten dat ze biseksueel is en knuffelde daarna net zo enthousiast even met Poetin.
Als ik iets vergeten ben en even snel de trap weer op ren, zie ik er net zo uitgeput uit als wanneer Ireen de 5 kilometer schaatst. Nou denken jullie: Dat ligt meer aan Joanne dan aan Ireen... En dat klopt denk ik. Maar toch!

9. Margot Boer staat in ons geheugen gegrift. Omdat ze goed heeft geschaatst, natuurlijk. Maar vooral omdat ze een van de leukste karakters heeft van alle sporters die daar hun best staan te doen. Want wie staat er nou enthousiast in het midden van de ijsbaan, met koptelefoon op, te swingen op muziek? Wie lacht er als ze wint, als ze verliest, voor ze begint aan een race, als ze gereden heeft? Dat is onze Margot. Wij zijn trots op onze gouden medaillewinnaars. En ik ben ook trots op Margot. Laat maar zien wat een prachtige mensen er in ons landje wonen! 

10. Maar lieve mensen, over 60 jaar weten we het nog steeds; zoveel medailles op de Olympische spelen, dat is iets dat je niet vaak (waarschijnlijk nooit meer) in je leven zult meemaken. Zonder nationalistisch te worden kun je hier best trots op zijn. Het laat de mentaliteit van de Nederlanders zien. Wij stoppen niet voor ons doel bereikt is. En tadaaaa, hoe klein je ook bent als land, als je maar wilt kun je alles! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten